Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ (Από το ημερολόγιό μου)


            Τετάρτη, 14 Δεκ 2016
Μια βδομάδα πριν, διάβασα στον Πρωινό Λόγο, για την σημερινή εκδήλωση – ομιλία που θα γινόταν στην «αίθουσα Κ. Κατσάρη» του μεγάρου της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών, με θέμα: «Η Συμβολή του Κωνσταντίνου Φρόντζου και της ΕΗΜ, στην Ίδρυση του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων». Μια εκδήλωση που διοργανώθηκε με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατο του ιδρυτού της εταιρείας.
                Το πέρασα αμέσως στο καρνέ των υποχρεώσεών μου για να αποφύγω τον προγραμματισμό κάποιας άλλης δραστηριότητας την ίδια ημέρα και ώρα, γιατί πέραν της επιθυμίας μου να παρακολουθήσω την ομιλία, θεώρησα ως υποχρέωσή μου να παρευρεθώ σε μια εκδήλωση μνήμης, που αφορούσε στο πρόσωπο του αειμνήστου Κωνσταντίνου Φρόντζου.
                Υποχρέωση, απέναντι σε έναν υπέροχο, γενναιόδωρο  άνθρωπο, μια προσωπικότητα πανελλήνιας εμβέλειας, έναν ευεργέτη της πόλης που γεννήθηκα και ανδρώθηκα, και που τόσο πολύ την αγαπώ όταν περιφέρομαι στα σοκάκια της και που τη λατρεύω, όταν από ανάγκη βρίσκομαι μακριά της.
                Φόρεσα ότι καλύτερο διέθετε η γκαρνταρόμπα μου, ταίριαξα και μια σκουρόχρωμη γραβάτα και έφυγα βιαστικά από το σπίτι για να προλάβω να βρω μια καλή θέση στην αίθουσα που θα γινόταν η διάλεξη.
                Σαν έφτασα είκοσι λεπτά νωρίτερα, βρήκα την αίθουσα τελείως άδεια. Αναρωτήθηκα μήπως έκανα λάθος στην ημέρα και την ώρα και κοίταξα το ημερολόγιο στο κινητό μου για να βεβαιωθώ! Εκείνη ακριβώς τη στιγμή μπήκαν στην αίθουσα, δύο ακόμη κύριοι και μια κυρία, γνωστοί μου. Ωραία σκέφτηκα θα έχω και παρέα. Τους χαιρέτησα και τους είπα να καθίσουμε κάπου στα μπροστινά καθίσματα. Όχι, μου απάντησαν, μπροστά θα καθίσουν οι επίσημοι, κυρίως από τον Δήμο μια και διετέλεσε ο Αείμνηστος Κωνσταντίνος Φρόντζος, εκτός από βουλευτής και Δήμαρχος της πόλης μας και επιπλέον θα πρέπει να αφήσουμε χώρο για τους φοιτητές που δεν θα πρέπει λογικά, να είναι λιγότεροι από τριάντα με σαράντα, λόγω του περιεχομένου της ομιλίας αλλά και της παρουσίας του Πρύτανη και του ομιλητή καθηγητή του Πανεπιστημίου.
                Η ομιλία άρχισε αφού εξαντλήθηκε χρονικά και το ακαδημαϊκό τέταρτο, με τις μπροστινές σειρές των καθισμάτων «ορφανές».
                Οι προλαλήσαντες, Πρόεδρος της Ε.Η.Μ. κ Κωνσταντίνος Βλάχος και ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ Γεώργιος Καψάλης,  μας προετοίμασαν με τον μεστό τους λόγο, για όσα ακολούθησαν. Η ομιλία – έρευνα του καθηγητού της Ιστορίας της Φιλοσοφίας, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ Κωνσταντίνου Θ. Πέτσιου ήταν συγκλονιστική. Ήταν ένας ύμνος, αντάξιος του τιμωμένου προσώπου αλλά και όλων εκείνων των τοπικών παραγόντων που συνεργάστηκαν στενά για να επιτευχθεί ο μεγάλος στόχος της ιδρύσεως του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Κύριε καθηγητά σας ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας!  
Αποχωρώντας από την αίθουσα αμέσως μετά και επηρεασμένος από το περιεχόμενο της διαλέξεως, αισθάνθηκα να προπορεύεται ένα αίσθημα αισιοδοξίας για το αύριο του τόπου μας και να με ακολουθεί πεισματικά η σκιά της λεξιπενίας μου.
Κύριοι επίσημοι, νεαροί φοιτητές, κυρίες και κύριοι που δεν μπορέσατε για τον άλφα ή τον βήτα λόγο, να έρθετε στην αίθουσα διαλέξεων της Ε.Η.Μ. και να παρακολουθήσετε, την εν λόγω ομιλία, λυπάμαι, αλλά χάσατε. Μπορείτε από σήμερα να αισθάνεστε φτωχότεροι.   
Γιάννης Β. Δεβελέγκας
               


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου