Παρασκευή 12 Μαΐου 2023

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΡ. ΔΕΒΕΛΕΓΚΑ

 


            Ο Κωνσταντίνος Χρήστου Δεβελέγκας, γεννήθηκε στο Μεγάλο Περιστέρι Ιωαννίνων το 1910, όπου και πέρασε τα παιδικά του χρόνια. Ο πατέρας του Χρήστος Δεβελέγκας ήταν δάσκαλος του χωριού.

Σε ηλικία είκοσι ετών κατετάγη στην Ελληνική Χωροφυλακή και τοποθετήθηκε στον Σταθμό Χωροφυλακής της Ροδαυγής (Νησίστα) Άρτας, όπου και υπηρέτησε τα πρώτα χρόνια της θητείας του.  

Το 1941 τιμήθηκε «επ’ ανδραγαθία», για την δράση και τον ηρωισμό που επέδειξε κατά τις επιχειρήσεις εναντίον των Γερμανών αλεξιπτωτιστών στη Μάχη της Κρήτης.

Στη συνέχεια τοποθετείται στον Σταθμό Χωρ/κής Καταρράκτη και τις 29 Δεκ του 1946 νυμφεύεται την Παρασκευή Νικ. Τρομπούκη από τον Καταρράκτη Άρτας.

Στις 22 Ιουν του 1948, έπεσε πιστός στο καθήκον, υπερασπιζόμενος την ζωή και την ασφάλεια  των κατοίκων του Καταρράκτη και των γύρω χωριών.

Μετά τον Θάνατό του, προήχθη στον βαθμό του ενωμοτάρχη και τιμήθηκε και πάλι «επ’ ανδραγαθία», με την από 7/1/1949 απόφαση του Υπουργείου Δημ. Τάξεως. 

Στη μνήμη του και για να δηλώσουν έμπρακτα ότι η θυσία του δεν πήγε χαμένη, οι άνδρες της Δ.Χ. Άρτας και οι κάτοικοι των γύρω χωριών με έρανο και προσωπική εργασία, έκτισαν το 1955 τον Ναό των Αγίων Αποστόλων στον χώρο που άφησε την τελευταία του πνοή. Η τοποθεσία πήρε την ονομασία «Σκοτωμένου».

Τον Ιούνιο του 1978, το Αρχηγείο Χωροφυλακής με την οικονομική συμπαράσταση του αδερφού του πεσόντος, στρατηγού ε.α. Βασιλείου Δεβελέγκα και της κοινότητας Καταρράκτη, έκτισε Μνημείο ως ελάχιστο χρέος στην θυσία του, που τίμησε την πατρίδα και το Σώμα της Χωροφυλακής.

. 

ΤΟ ΣΥΜΒΑΝ

 (ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ (5/8/48) ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΑΥΤΟΠΤΩΝ ΜΑΡΤΥΡΩΝ)

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 22 Ιουν 1948, ισχυρά τμήματα ανταρτών επετέθησαν κατά της έδρας του Σταθμού Χωροφυλακής Καταρράκτου, της Υποδ/σεως Χωρ/κής Πραμάντων.

Στον εν λόγω Σταθμό υπηρετούσαν οι άνδρες της Χωροφυλακής: Πάλλας Ιωάννης του Δημητρίου, Δεβελέγκας Κωνσταντίνος του Χρήστου, Θάνος Κωνσταντίνος του Ηλία, Καλούδης Νικόλαος του Βασιλείου και Κρίκας Θεόδωρος του Ηλία.

Εν τω μεταξύ, έντρομοι οι κάτοικοι του χωριού ευρισκόμενοι μεταξύ δύο πυρών, συγκρότησαν δύο μεγάλες ομάδες και κινήθηκαν να διαφύγουν. Η πρώτη με κατεύθυνση προς τα Ιωάννινα και η δεύτερη προς Άρτα.

Ωστόσο, στη θέση Δίστρατο (Σήμερα Σκοτωμένου), που βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Γραικικό και Καταρράκτης, οι κάτοικοι του χωριού και οι συνοδεύοντες αυτούς άνδρες της χωροφυλακής, Δεβελέγκας και Θάνος, ενισχυμένοι με έναν ένοπλο ιδιώτη, έπεσαν σε ενέδρα. Μάλιστα, ο προπορευόμενος ένοπλος  ιδιώτης συνελήφθη από τους αντάρτες. Τότε ο Κωνσταντίνος Δεβελέγκας, για να προστατεύσει τους κατοίκους του χωριού και να τους δοθεί ο χρόνος και η δυνατότητα να διαφύγουν, προσέγγισε τους αντάρτες και ανταπέδωσε τα πυρά. Η πράξη αυτή τους αιφνιδίασε, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί σύγχυση στην πλευρά τους και να προλάβουν οι κάτοικοι του χωριού  να διαφύγουν με ασφάλεια. Μαζί με αυτούς κατάφερε να διαφύγει και να σωθεί και ο συλληφθείς ιδιώτης.

Κατά τη μάχη που επακολούθησε, μέσα σε πυκνό σκοτάδι, ο Κωνσταντίνος Δεβελέγκας αντιμετώπισε μόνος του τους αντάρτες ως τη στιγμή που απομακρύνθηκαν όλα τα γυναικόπαιδα. Στη συνέχεια, στην προσπάθειά του να απαγκιστρωθεί, δέχθηκε θανάσιμο πλήγμα στο κεφάλι.  

Σύμφωνα με μαρτυρίες, όταν οι αντάρτες τον αναγνώρισαν, δεν έκρυψαν τη λύπη τους για τον θάνατό του και του απέδωσαν τιμές, καθότι η φήμη για το ήθος τον αλτρουισμό και την συμπαράσταση που έδειχνε προς όλους ανεξαιρέτως τους πολίτες που είχαν ανάγκη (δίνοντας το μεγαλύτερο μέρος των αποδοχών του), ήταν γνωστή σε όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές».

 

ΣΗΜΕΡΑ (Εβδομήντα πέντε χρόνια μετά το συμβάν)

Οι κάτοικοι του Καταρράκτη και των γύρω χωριών, η Δημοτική Αρχή και η Αστυνομική Διεύθυνση της περιοχής,  θέλοντας να δείξουν την ευγνωμοσύνη τους προς τον πεσόντα και να τονίσουν την ύψιστη σημασία της αφοσίωσης στο καθήκον, καταθέτουν στεφάνι κατά την επιμνημόσυνη δέηση που πραγματοποιείται παράλληλα με τον εορτασμό του Ναού των Αγίων Αποστόλων. Αυτή είναι μια πράξη ενότητας και ανωτερότητας, που τους τιμά όλους. Τόσο τις Αρχές, όσο και τους κατοίκους που παρευρίσκονται στον εορτασμό και τη δέηση.

Τέλος, είναι σημαντικό να αναφερθεί, ότι, στα περισσότερα ενημερωτικά φυλλάδια και τις ιστοσελίδες που έχουν ως σκοπό την ανάδειξη της περιοχής, γίνεται μνεία τόσο του εν λόγω Ναού, όσο και του ονόματος του Κωνσταντίνου Δεβελέγκα!

‘Όπως:

«Ο ναός των Αγίων Αποστόλων, χτισμένος από τους κατοίκους του χωριού στην περιοχή που φέρει την ονομασία Σκοτωμένος προς τιμήν του  Κων/νου Δεβελέγκα , αστυνομικού του Α .Τ Καταρράκτη, ο οποίος έχασε την ζωή του υπερασπιζόμενος τους κατοίκους του χωριού κι ενώ αυτοί αποχωρούσαν από αυτό για να προστατευτούν…».

 

https://periodikostep.gr/%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%AD%CF%81%CF%89%CE%BC%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%89%CF%81%CE%B9%CF%8C-%CE%BA%CE%B1%CF%84%CE%B1%CF%81%CF%81%CE%AC%CE%BA%CF%84%CE%B7%CF%82/

 

Γιάννης Β. Δεβελέγκας

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου